Het startschot voor duurzame fietsmobiliteit voor ambtenaren is gegeven. Op 14 april verscheen de publicatie in het Belgisch staatsblad en kunnen Vlaamse lokale besturen kiezen voor fietsleasing via flexibele verloning. Bij de Gemeente Destelbergen zijn ze al een tijdje bezig met het aanbieden van een bedrijfsfiets. Tom Elegeert (Deskundige Klimaat en Duurzaamheid) geeft tekst en uitleg.
“We wilden niet wachten op de nieuwe wetgeving en toch al fietsleasing via o2o aan onze werknemers aanbieden. Bij de opstart een aantal maanden geleden was er voor de lokale besturen nog geen fiscaal voordeel. Als oplossing leggen we via het Gemeentebestuur 20 euro per maand bij. Met 720 euro over de gehele leaseperiode is dit een mooi financieel duwtje in de rug. We zijn hierin niet de enige, ook andere besturen passen deze voorlopige maatregel toe”, verduidelijkt Tom.
We zetten de recente veranderingen in de wetgeving nog even op een rij:
Bij de Gemeente Destelbergen staan ze te popelen om deze nieuwe regeling voor een groene fietsmobiliteit toe te passen. “Momenteel zijn we juridisch advies aan het inwinnen via RSZ en de fiscus hoe we dit in de praktijk kunnen implementeren. De optie via eindejaarspremie lijkt voor ons het interessantst,” legt Tom uit. “Maar eerst willen we een duidelijk antwoord op verschillende vragen. Wat bijvoorbeeld met mensen die een promotie krijgen tijdens de periode van fietsleasing? Of mensen die langdurig ziek zijn en geen eindejaarspremie kunnen opbouwen?”
Dankzij de nieuwe regeling is er maximale keuzevrijheid. De lokale besturen krijgen autonomie rond het uitwerken van de regels over fietsmobiliteit. En de medewerkers kiezen zelf of ze op het fietsaanbod ingaan, nu of later.
“We verwachten dat we de juridische hindernissen tegen eind dit jaar kunnen oplossen en begin 2022 voluit van start kunnen gaan met fietsleasing”, licht Tom toe. Momenteel zijn er bij de Gemeente Destelbergen maar 4 mensen met fietsleasing gestart. De overgrote meerderheid van de 150 medewerkers die toegang hebben tot een bedrijfsfiets wacht op de nieuwe praktische regeling en het fiscaal voordeel. Een enorm potentieel dus!
“De meeste werknemers wonen ook dichtbij en vinden fietsen naar het werk de ideale oplossing. We willen zoveel mogelijk mensen op de fiets krijgen en plannen een grote communicatiecampagne rond fietsleasing”, aldus Tom. “Ook een presentatie over het rijden met elektrische fietsen staat op de agenda om iedereen veilig op weg te krijgen.”
Tom is alvast overtuigd: “Bovenop het fiscaal voordeel heb je ook recht op de fietsvergoeding. Zo kan je de kost voor fietsleasing gemakkelijk terug verdienen. En door je auto wat meer in de garage te laten staan spaar je ook kosten uit. Tel daarbij het gezondheidsvoordeel en de ecologische impact en dan weet je, fietsleasing is de beste oplossing!”
De lokale besturen zijn blij dat ze een versnelling hoger kunnen schakelen in duurzame verplaatsingen. Werknemers aantrekken en belonen met een bedrijfsfiets past perfect binnen hun modern personeelsbeleid.
Meer weten? Download het Start2Lease e-book en neem de vlotste route om fietsleasing op te starten.
Employeur pionnier est un réseau d’apprentissage d’organisations cherchant à se développer et à se positionner en tant qu’employeurs durables et centrés sur les personnes.
DEVENIR UN EMPLOYEUR PIONNIERPowered by