Hoe stad Gent vooroploopt in diversiteit en inclusie

Voor de Champion Sessie van Baanbrekende Werkgever rond diversiteit en inclusie waren we te gast bij de stad Gent. Gent draagt diversiteit en inclusie hoog in het vaandel en bekleedt zelfs een pioniersrol in ons land. Wat houdt hun beleid concreet in, en waarom zet de stad hier zo hard op in?

William Visterin / Aaron Godderis
11 juli 2024

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter
mourik

“Om een goede dienstverlening te kunnen aanbieden aan de Gentse bevolking, die zeer divers is, moeten we affiniteit hebben met de noden en behoeftes van die bevolking.”, antwoordt Naomi Mike, HR coördinator diversiteit en inclusie, op onze vraag naar het waarom van hun aanpak.

Bijna 40 procent van de Gentse bevolking is van niet-Belgische afkomst, wat betekent dat ofwel zijzelf of hun ouders buiten België geboren zijn. “Wij moeten als stadspersoneel een weerspiegeling vormen van de lokale samenleving. We hebben daar ook een voorbeeldrol in te spelen”, vervolgt Naomi.

Op welke groepen of thema’s wordt er gefocust?

Naomi haalt vier groepen aan die binnen stad Gent de nodige aandacht krijgen. “Noem het gerust thema’s waar we ons op richten tijdens de huidige bestuursperiode”, vertelt ze. Hieronder vallen de collega’s met een buitenlandse herkomst, zij met een arbeidsbeperking, de LGBTQ -gemeenschap en ten vierde: iedereen, oftewel teams en hun leidinggevenden.

“Met deze laatste groep geven we aan dat een inclusieve werkvloer een gedeelde verantwoordelijkheid is. Dit toont aan hoe we er bij stad Gent met z’n allen toe bijdragen dat iedereen zichzelf kan zijn en kan bijdragen aan de doelstellingen van onze organisatie.”

Met welke acties?

Binnen elk van deze focusgroepen lopen er concrete acties. Zo zijn er specifieke beleidsinitiatieven die worden genomen om het personeelsbeleid ten aanzien van LGBTQIA bij te sturen of aan te passen.

Voor collega’s met een arbeidsbeperking heeft stad Gent bijvoorbeeld integratieplannen met onder meer een vragenlijst die focust op transparant communiceren. “Zo komen we bijvoorbeeld te weten welke aanpassingen voor hen wenselijk zijn op de werkvloer. En kunnen we miscommunicatie zoveel mogelijk vermijden.”

Daarnaast zijn er ook personeelsnetwerken waar collega’s die een bepaald kenmerk delen zoals hun buitenlandse herkomst, aan kunnen deelnemen. “Dit verloopt volledig op vrijwillige basis. Want we willen onze collega’s zeker niet reduceren tot een of ander kenmerk”, benadrukt Naomi. “We streven ernaar dat iedereen zich hier goed voelt. En als zo’n netwerk daartoe kan bijdragen, des te beter.”

Voor de focusgroep rond gedeelde verantwoordelijkheid wijst Naomi op de departementale actieplannen. “Hier gaat het om acties die specifiek zijn voor de context van de betreffende organisatie. Want elk departement bij stad Gent is een mini-organisatie op zich. Weet dat Gent bijna tienduizend medewerkers telt, als we de leerkrachten erbij rekenen.”

Zijn er streefcijfers?

Gent streeft inderdaad bepaalde cijfers na. Naomi haalt er twee aan. “Het gaat dan bijvoorbeeld om 2% collega’s met een arbeidsbeperking. Vandaag zitten we al aan 4% die dit hebben aangegeven bij ons als werkgever en daarvoor erkend zijn vanuit een instantie. Maar als we het op basis van onze eigen welzijnsbevraging inschatten, dan zitten we zelfs al aan 14,5% met een arbeidsbeperking. Dit gaat dan breed: zowel fysiek als mentaal.”

Een tweede streefcijfer draait rond nieuwe aanwervingen. “We richten ons op 30 procent nieuwe medewerkers met een buitenlandse herkomst. Ook dat cijfer wordt gehaald. Wel stellen we vast dat deze groep oververtegenwoordigd is in de uitvoerende diensten én bij de uitstroomcijfers, terwijl deze groep nog ondervertegenwoordigd is bij leidinggevenden.”

Pionier

Het geeft aan dat diversiteit en inclusie een ongoing story is en continu meting, aandacht, bijsturing en inspanningen vergt. “We nemen heel veel initiatieven om alle collega’s te betrekken en mee te krijgen bij het beleid.”

Stad Gent is met dit alles een pionier. “Wij hebben hierover connecties met internationale steden als Rotterdam en Genua en willen in ons land op het gebied van overheden onze voortrekkersrol ook echt blijven spelen. En onze aanpak zoveel mogelijk blijven verbeteren.”

Wil jij ook werk maken van een inclusief HR-beleid? Sluit dan aan bij het lerend netwerk van Baanbrekende Werkgever. Hier vind je alle info.