1 september 2022 was een memorabele dag voor Aquafin. Het waterzuiveringsbedrijf nestelde zich toen in zijn gloednieuwe, duurzame campus in Aartselaar. Het is een werkplek van de toekomst, een duurzame hub met veel aandacht voor nieuwe vormen van hybride (samen)werken en een ecologische inrichting. De telewerkers werken er ‘activity based’ en niet alleen op de Campus kunnen ze hun job uitoefenen, ook in de rest van Vlaanderen kunnen ze terecht op een heleboel werklocaties.
Bij de bouw van de nieuwe Campus Aquafin is bewust gekozen voor milieuvriendelijk en circulair materiaal. Het gebouw is zo goed als energieneutraal en zal zich in 2030 fossielvrij mogen noemen. Naast het gebruik van zonnepanelen, puurt de campus zijn energie uit riothermie, een procedé dat warmte uit het afvalwater in de riolering onttrekt. Ook de buitenkant van het gebouw valt op als een groene oase midden in een industriegebied. Het gebouw werd bekleed met duurzaam, inheems hout en door de weinige verharding kan het regenwater op vele plaatsen in de bodem infiltreren. Het afstromende regenwater van de parking komt terecht in wadi’s en ook de groendaken vangen veel water op. Opgevangen regenwater wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten.
Versterk jij het team van Aquafin?
Niet alleen voor het gebouw zijn milieubewuste keuzes gemaakt. Ook bij het uitstippelen van de nieuwe manier van werken is daar rekening mee gehouden. Het nieuwe werkbeleid van Aquafin steunt op mensgericht hybride werken. “Voortaan kunnen onze telewerkers kiezen uit een netwerk van werkplekken: de campus, de drie satellietkantoren in Gent, Herentals en Leuven, een twintigtal dienstgebouwen bij onze waterzuiveringsinstallaties en uiteraard thuis”, vertelt Min Huet, Manager Talent Development bij Aquafin.
“De bedoeling is dat onze collega’s zich slim verplaatsen en hun werk organiseren op basis van hun activiteiten. Minder mobiliteit is nog steeds de meeste duurzame mobiliteit. Van de campus maken we bovendien een katalysator voor ontmoetingen. Daarom telt het gebouw heel wat ruimtes die informele ontmoetingen en gesprekken ondersteunen. Voor elke werkvorm zijn er aangepaste werkplekken zoals concentratie- en dynamische werkplekken, projecttafels, brainstormruimtes, belcellen, aanlandplekken, … “Onze medewerkers mogen twee dagen per week thuiswerken en drie dagen in één van onze vestigingen. Zo behouden we hun betrokkenheid en connectie. In ons HR-beleid besteden we veel aandacht aan talentontwikkeling, samenwerken, welzijn, de werk-privé balans en hoe je daar als team mee omgaat als je niet meer hele dagen fysiek samen zit. Zo behouden we betrokkenheid en connectie met ons bedrijf”, aldus Min Huet.
Het plaatsonafhankelijk werk valt duidelijk in de smaak. Zo ook bij Jeroen Jacobs. De manager elektriciteit begeeft zich één keer per week naar Herentals, af en toe naar Gent en ook soms naar de kantoren bij de waterzuiveringsinstallaties. “Mijn teamleden zijn over heel Vlaanderen verspreid”, zegt hij. “De Campus in Aartselaar vormt onze gemeenschappelijk hub. Als leidinggevende zorg ik ervoor dat we afwisselend vergaderen in de regio’s van de teamleden, en niet altijd in de kantooromgeving. Zo hebben we al vergaderd in een park of in een tuin. Telkens in een andere omgeving vergaderen, werkt inspirerend, en versterkt ook de sfeer, de collegialiteit en de teamspirit.” Thuis is voor Jeroen de perfecte werkplek voor denkwerk. Voor gesprekken met collega-leidinggevenden gaat zijn voorkeur uit naar het hoofdkantoor. “Een informele ontmoeting, om bijvoorbeeld te luisteren wat leeft bij een teamlid, kan evengoed tijdens een wandeling in de natuur. Dat activity based werken werkt goed voor mij en mijn team. Die flexibiliteit is echt een meerwaarde bij Aquafin ”
Employeur pionnier est un réseau d’apprentissage d’organisations cherchant à se développer et à se positionner en tant qu’employeurs durables et centrés sur les personnes.
DEVENIR UN EMPLOYEUR PIONNIERPowered by