Bedrijven en hun medewerkers zijn meer dan ooit op zoek naar een efficiënte en fijne balans tussen thuiswerk en de aanwezigheid op kantoor. De flexibel inzetbare kantoorhubs van expert Xwork bieden een tussenoplossing aan Baanbrekende Werkgevers. Onderzoek van de Solvay Business School bij tien grote bedrijven toont aan dat deze hubs effectief bijdragen tot meer werkgeluk. “Met kantoorhubs ontsnappen mensen aan het geïsoleerde thuiswerk maar moeten ze niet in de file gaan staan om anderen te ontmoeten”, zegt CEO Thierry Janssen.
Elk bedrijf dat gebruik maakt van Xwork kan zijn medewerkers een plekje aanbieden op maximaal een halfuurtje pendelen van thuis. Het in 2021 opgerichte digitale platform telt momenteel al 52 kantoorhubs over heel het land. De oprichters willen in totaal naar 60 locaties gaan. Met de flexplekken van Xwork besparen bedrijven op kantoor- en mobiliteitskosten én bieden ze hun medewerkers een inspirerende werkplek dichtbij huis aan. Xwork werd trouwens zonet met de “HR Community Award 2023” beloond, wat zijn toegevoegde waarde voor werknemers benadrukt.
“In mijn werkverleden als consulent heb ik geleerd dat een bediende drie soorten taken vervult: hand work, ofwel de administratieve taken, head work, waarvoor je je brein nodig hebt, en team work, head work met collega’s”, zegt CEO en medeoprichter van Xwork Thierry Janssen. “Bij hand work is de locatie op zich niet relevant. Voor de andere taken heb je wel een inspirerende plek nodig om je te concentreren en samen te werken. Vroeger gingen we daarvoor altijd naar het kantoor, maar in coronatijd hebben we plots de voordelen van thuiswerk ontdekt. Veel mensen hechten steeds meer waarde aan een aangename work-lifebalans. Ze willen hun tijd niet meer verliezen in het verkeer. Maar thuiswerk heeft ook zijn limieten. Mensen zijn sociale wezens. Er is zoiets als de magie van de koffiemachine. In een hub ontmoet je andere mensen uit verschillende sectoren en bedrijven. Er ontstaat een fijne sociale link, die je thuis nooit kunt ervaren. Tegelijk hoef je je niet ver te verplaatsen.”
Xwork voerde samen met de Solvay Business School een onderzoek uit bij tien grote bedrijven in België. Hun werknemers testten de drievoudige combinatie van werken op kantoor, van thuis uit én in een kantoorhub. De resultaten spreken voor zich. Zo gaf acht op de tien deelnemers aan dat coworking helpt om te ontsnappen aan het gevoel van isolatie bij thuiswerk. Drie op vier gelooft dat de kantoorhub bijdraagt aan een betere work-lifebalans. Zeven op de tien deelnemers liet optekenen dat de coworking-ruimte hen het gevoel gaf deel uit te maken van een ‘work community’. Zes op de tien medewerkers zag tijdens het onderzoek de tijd van en naar het werk afnemen: bij één op drie ging het om een uur per dag, bij een vijfde zelfs één à twee uur.
Hubs zijn dan ook een troef voor bedrijven in de war for talent, weet Janssen. “Een interessante potentiële medewerker die in Hasselt woont en je voor je bedrijf met hoofdvestiging in Zaventem wil laten werken, kan je dankzij hubs een aantrekkelijke oplossing bieden en zo over de streep trekken. Afstand hoeft geen probleem te zijn in je selectieproces. Je kunt bijvoorbeeld afspreken één of twee keer per week naar kantoor te komen, voor cocreatie met collega’s en om het DNA van de werkplek te beleven. De andere drie dagen verdeel je over thuiswerk en een hub dichtbij huis. Net de combinatie van meerdere actoren biedt een meerwaarde aan bedrijven en hun medewerkers.”
Een flex desk of vergaderzaal van Xwork kun je als bedrijf makkelijk reserveren en integreren in het agendasysteem. Als klant betaal je volgens je reële gebruik. “Onze kleinste unit voor een halve dag kost zo’n 20 euro per persoon. Een volledige dag 30 euro. Als bedrijf is dat voor honderd procent een kost. Wij waken ook mee over het afgesproken en afgelijnde budget dat een bedrijf aan hubs wil uitgeven. We wijzen credits toe aan alle medewerkers, waarmee ze werk- en vergaderplekken kunnen boeken. We meten voor bedrijven hun besparingen op het vlak van tijd, brandstof en CO2-uitstoot”, besluit Janssen.
Employeur pionnier est un réseau d’apprentissage d’organisations cherchant à se développer et à se positionner en tant qu’employeurs durables et centrés sur les personnes.
DEVENIR UN EMPLOYEUR PIONNIERPowered by