Talentontwikkeling bij de politie. Dat was de insteek van de Champion sessie voor Baanbrekende Werkgever bij Politiezone Antwerpen. Zij doen daarvoor een beroep op eigen mensen, die daar ook voor worden opgeleid. “Een politieverhoor is nog iets helemaal anders dan een coaching-gesprek.”
“Eigen talent inzetten om het talent van onze eigen medewerkers te laten groeien”, zo vat Corinne Scoyer, directeur HRM bij Politiezone Antwerpen het samen bij het begin van de sessie in het gloednieuwe Antwerpse politiegebouw.
Talentontwikkeling staat namelijk centraal in hun HR-aanpak, en het Grow-netwerk is hierbij een cruciaal element. Een initiatief dat wordt gewaardeerd, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Het zorgde onder meer voor een erkenning als HR Ambassadeur van het jaar. Politiezone Antwerpen is overigens zelf ook Baanbrekende Werkgever én al van in het prille begin betrokken bij dit lerend netwerk.
Het is een virtueel netwerk waarbij meer dan 80 medewerkers een rol opnemen boven hun dagelijks takenpakket. “Met als doel om collega’s te versterken in hun job”, legt Cindy Van Peer, adjunct-directeur HRM bij Politiezone Antwerpen uit. “Toen we ermee begonnen hadden we gehoopt op een 30-tal leden, maar het zijn er dus al veel meer.”
Grow is eind 2017 ontstaan als een lerend netwerk voor de ruim 400 leidinggevenden bij de politie. “We hebben dit opgezet naar aanleiding van de start van het Brabo-werken, de naam van onze nieuwe manier van werken bij de politie, waar autonomie, verantwoordelijkheid en vertrouwen centraal staan”, aldus Cindy Van Peer. De organisatie ging met de leidinggevenden aan de slag, maar omwille van het succes werd het netwerk al snel toegankelijk voor alle medewerkers bij Politiezone Antwerpen.
Geloofwaardigheid, herkenbaarheid en continuïteit in talentontwikkeling: dat zijn de drie drijfveren. “Grow baseert zich op ons eigen DNA: met eigen medewerkers, eigen middelen, in de dagelijkse werking. Deze aanpak vergt op zich weinig investeringen, buiten dan natuurlijk de inzet, beschikbaarheid, tijd en capaciteit van onze eigen mensen.”
Grow bekijkt talentontwikkeling ook breed. Van loopbaanplanning en doorgroeien binnen de organisatie tot persoonlijke ontwikkeling en het aanpakken van klachten en disfuncties. “Voor iedereen is er wel iets.”
Je collega is dus ook coach. Het baseert zich op het idee van wederkerigheid: je geeft iets en krijgt iets terug. “Iedereen is wel in iets goed en iedereen heeft ook wel eens iets nodig. We merken vaak dat collega’s waar Grow al iets voor heeft betekend, later ook zelf een rol in het netwerk willen opnemen.”
Heel wat, stelt Cindy Van Peer die ze overloopt. “Binnen HRM beschikken we over 2 organisatiecoaches. Zij zijn de enige medewerkers met een fulltime coaching-opdracht.”
“Ter ondersteuning voorzien we in het netwerk Grow-coaches. Zij gaan specifiek aan de slag met leidinggevenden die met loopbaanvragen zitten of die zich persoonlijk willen ontwikkelen. Medewerkers met loopbaanvragen kunnen terecht bij onze loopbaanbegeleiders. Ze werken nauw samen met de Grow-coaches en vormen het hart van de loopbaanbegeleiding in ons korps.”
Een vierde categorie en meteen, met 40 leden, de grootste groep is die van de intervisoren: “Onze intervisoren geven als collega en ervaringsdeskundige feedback aan de groep. Ze vertrekken hierbij vanuit hun eigen ervaring of verhaal. Ze praten open over hun successen en tegenslagen, leiden het gesprek en zorgen ervoor dat er oplossingen worden voorgesteld.”
“We kunnen ook beroep doen op de zogenaamde Brabocoaches die nieuwe leidinggevenden bijstaan in het eigen maken van de principes van onze werkcultuur en het vertalen ervan in werk- en resultaatsafspraken.”
“Tot slot vermelden we nog de groep bemiddelaars die klaar staan om gesprekken te begeleiden in geval van conflicten, waarbij collega’s onder begeleiding van een bemiddelaar hun verhaal kunnen doen en waarbij er getracht wordt tot een overeenkomst of afspraken te komen.”
Het hele idee achter de aanpak met eigen medewerkers, en dus niet met externe consultants, is dat door de eigenheid van de organisatie en job(s) eigen mensen zorgen voor geloofwaardigheid, herkenbaarheid en continuïteit.
Al valt Politiezone Antwerpen ook wel terug op externe partners om hun medewerkers de nodige vaardigheden en handvaten bij te brengen. “Coaching is vaak iets anders dan wat de collega’s in hun dagelijkse job doen”, benadrukt Cindy Van Peer. “Een politieverhoor is nog iets helemaal anders dan een coaching-gesprek.”
Wil jij ook werk maken van een innovatief HR-beleid? Welkom in het lerend netwerk van Baanbrekende Werkgever. Hier vind je alle info.
Employeur pionnier est un réseau d’apprentissage d’organisations cherchant à se développer et à se positionner en tant qu’employeurs durables et centrés sur les personnes.
DEVENIR UN EMPLOYEUR PIONNIERPowered by